Учени от Австралия установиха връзка между глобалното затопляне и промените в

...
Учени от Австралия установиха връзка между глобалното затопляне и промените в
Коментари Харесай

Изменението на климата не подминава дори теченията в океаните

Учени от Австралия установиха връзка сред световното стопляне и измененията в моделите на теченията в океанските дълбини, написа Science Alert, базирайки се на обява в Geology.

За задачите на проучването те са проучили 66 милиона години геоложки данни от 293 океански обекта и са ги сравнили със сателитни наблюдения през последните 30 години. 

" Спътниковите данни, които нормално се употребяват за правенето на океански модели, обгръщат единствено последните няколко десетилетия, което прави невероятно вярното схващане на дълготрайната океанска колебливост. Всичко това ни накара да се обърнем към дълбоководни геоложки данни, съдържащи записи на тези промени ", изяснява водещият създател на изследването Адриана Дуткевич от Университета на Сидни. 

Изследователите са открили, че през последните 13 милиона години, когато Земята последователно се е охлаждала, скоростта на теченията в най-дълбоките елементи на океана като цяло се е забавила. По време на интервала на стопляне, предхождащ траялия 13 милиона години интервал на захлаждане, дълбоководната океанска циркулация се е оказала доста по-интензивна. По това време световните температури са били с 3-4 градуса Целзий по-високи от сегашните, написа изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

" Прекъсванията (хиатуси) в натрупването на седименти свидетелстват за мощни дълбоководни течения, до момента в който непрекъснатото им струпване демонстрира по-спокойни интервали ", изяснява Дитмар Мюлер от изследователския екип. Комбинирането на тези данни за седиментите с възобновяване на очертанията на океанските басейни разрешава на геолозите да проследят къде и по кое време са настъпили спиранията в натрупването им.

Колкото повече откривателите научават за предишното, толкоз по-точни стават прогнозите им, учредени на моделиране, за това по какъв начин световното стопляне ще промени океаните в бъдеще. Понастоящем океаните към този момент са абсорбирали големи количества непотребен въглерод и са доста по-топли и в същото време доста по-активни - огромната циркулация на водните маси и океанските водовъртежи са станали по-интензивни през последните две-три десетилетия. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР